В САЩ на 95 години почина създателят на знаменитата кукла Барби и на прочутата компания за детски играчки Mattel Елиът Хендлер, пишат чужди медии. Хендлер е починал в дома си в Калифорния от сърдечна недостатъчност.

През 2009 година шедьовърът на компанията Mattel русата кукла със сгъваеми ръце и крака, тънка талия и голям бюст, която скоро става еталон за красота, отбеляза своята 50-годишнина.

Историята на прочутата компания за играчки започва през 1945 година, когато Хендлер, съпругата му Рут и приятелят му Харолд Матсън я основават в Лос Анджелис.

Названието си тя получава от първите срички на фамилията Матсън и на името Елиът. Към славата на Барби Mattel е вървяла дълго, като отначало е започнала с производството на рамки за картини, а след това се е профилирала в производство на мебели за кукли.

Чак на 9 март 1959 година компанията е пуснала на пазара първата кукла, облечена в бански костюм на черни и бели, на която е предопределено да  се превърне в легенда.

В чест на куклата, получила огромна известност, дъщерята на Хендлер е кръстена Барбара и тя също развива професионална кариера в компанията на баща си.

Партньорът на Барби - куклата Кен се появява на бял свят две години по-късно, през 1961 година.

Всъщност, истинският автор на Барби е инженерът Джек Райън, който умира през 1991 година и до смъртта си крие личния си живот. В книга за живота му, написана след неговата смърт, той беше представен като „неспокоен перверзник", който е използвал кукли „за възрастни" за създаване на модела на прочутата играчка.

Първата кукла Барби е била продадена само за три долара, но на аукциона Christie's в Лондон през 2006 година нейната цена беше 17 000 долара.

Всяка седмица в света се продават около милион броя от играчката.