Властите във Филипините разрешиха премиерата на новия филм "Барби" въпреки призивите да бъде забранен заради спорната карта на китайската "линия на деветте тирета".

Решението беше взето, след като специална комисия заключи, че картата е "карикатурна" и няма представяне на спорните тирета, които Китай използва, за да предяви претенциите си към големи части от Южнокитайско море, съобщава CNBC.

"Барби", който е продукция на Warner Bros., неочаквано се оказва едно от най-противоречивите филмови заглавия това лято, след като миналата седмица Виетнам забрани лентата да се излъчва в страната.

"Като се има предвид контекстът, в който карикатурната карта на героинята е изобразена във филма, комисията за преглед е убедена, че спорната сцена не изобразява "линията на деветте тирета", се казва в изявление на Филипинския съвет за преглед и класификация на филми и телевизии.

От комисията уточняват, че решението е взето след двукратно преглеждане на филма и консултации със служители на Министерството на външните работи и правни експерти.

Според съобщения в медиите, Филипинският съвет е поискал от Warner Bros. "да замъгли спорните линии, за да се избегнат по-нататъшни погрешни тълкувания".

През 2016 г. международен трибунал в Хага отсъди срещу Китай, след като Филипините подадоха жалба във връзка със спорния воден път, но напрежението продължава, тъй като Пекин отхвърля тази присъда, отбелязва CNBC.

Други азиатски държави, сред които Виетнам, Индонезия, Малайзия, Тайван и Бруней, протестират срещу продължаващото и упорито строителство на различни наземни съоръжения оттогава, с което Китай засилва заграбването на територия.

Оспорваното Южнокитайско море е ключов търговски маршрут, богат на полезни изкопаеми, по който годишно преминават трилиони долари от търговията с кораби.

"Картата в Страната на Барби е детска рисунка с пастел", заяви говорител на филмовата група Warner Bros. пред Variety в отговор на забраната на Виетнам.

"Рисунките изобразяват измисленото пътуване на куклата от Страната на Барби до "реалния свят". Целта не е била изразяване на каквато и да е позиция.", допълни говорителят.

Виетнам забрани Т.нар. линия на деветте тирета беше отхвърлена с решение на международен арбитраж от съда в Хага през 2016 г.

Филмовите власти във Филипините може и да са приели този аргумент, но също така отправиха предупреждение.

"Бордът строго предупреждава всички режисьори, продуценти и разпространители, че няма да се поколебае да санкционира и/или забрани филми, които показват "деветте тирета в противоречие със закона", се казва в изявлението на контролния съвет.